Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü

AFYONKARAHİSAR İLİ IPARD I YATIRIMLARI TOPLU AÇILIŞI VE IPARD II LANSMAN TÖRENİ


AFYONKARAHİSAR İLİ IPARD I YATIRIMLARI TOPLU AÇILIŞI VE
IPARD II LANSMAN TÖRENİ
“Afyonkarahisar İli IPARD I Yatırımları Toplu Açılışı ve IPARD II Lansman Töreni”, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımı ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Afyonkarahisar’da düzenlendi.
2020 yılına kadar uygulanacak olan IPARD II Programının ilk başvuru çağrı ilanına 18 Aralık 2015 tarihinde çıkan TKDK, Programın tanıtımı amacıyla 42 İl Koordinatörlüğünde lansman toplantıları düzenliyor.
Bu kapsamda 7 Ocak 2016 Perşembe günü Afyonkarahisar’da düzenlenen IPARD II Lansman törenine Bakan Eroğlu’ın yanı sıra Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, İl Milletvekili Ali Özkaya ile çok sayıda bürokrat ve davetli katıldı.
Eroğlu: “Bu yatırımlara vesile olan TKDK’ya teşekkür ediyorum”
Önceki gün Şırnak’ta şehit düşen uzman çavuş Ramazan Emet’e başsağlığı dileyerek sözlerine başlayan Bakan Eroğlu, “Umut ediyorum ki ülkemiz her şeyin üstesinden geldiği gibi bu terör belasının da üstesinden gelecektir. Kimsenin milletimize bu acıları çektirmeye hakkı yoktur.” dedi.
TKDK’nın Afyonkarahisar’a kazandırmış olduğu yatırımların önemine değinen Eroğlu, “İlimize 395 proje kazandıran, binlerce istihdam sağlayan, özellikle kırsal alanlara yatırım yapılmasını teşvik eden TKDK’ya teşekkür ediyorum. Kırsal alanların kalkınması aynı zamanda o ilin kalkınmasının önemli bir ayağını teşkil eder. Bunun başarılmasında emeği olan herkesi kutluyorum.” ifadelerini kullandı.
Bölgesel özelliklere göre kalkınmanın da önemine vurgu yapan Eroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Afyonkarahisar hayvancılık sektöründe önemli şehrimiz. Manda kaymağı, sucuk, yoğurt gibi İlimize ait ürünlerimiz mevcut. TKDK’dan beklentimiz bölgelerin kültürel ve tarımsal özelliklerine göre yatırımlar yapılmasını sağlaması.”
 
 
Nazlı: Hedefimiz kaliteli, modern, sürdürülebilir projeleri hayata geçirmek
Şehidimize Allah’tan rahmet, yakınları ve tüm milletimize başsağlığı diliyorum diyerek sözlerine başlayan TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı ise IPARD I Programı ile Türkiye’ye kazandırılan yatırımlar ve bundan sonraki süreçte uygulanmaya başlanacak IPARD II ile gelen yeniliklere değindi.
Nazlı, “2011 yılından itibaren uyguladığımız hibe programı ile 11 bin yatırımcımızla sözleşme imzaladık. Bu 11 bin projenin yatırım tutarı 6 milyar liradır. TKDK, bu 6 milyar liranın 3,5 milyar lirasını yatırımcılara hibe olarak vermiştir. 18 Aralık’ta çıkılan çağrı ilanı ile IPARD II Programı olarak adlandırdığımız yeni döneme başlıyoruz. Hedefimiz 2020 yılına kadar sürecek bu yeni dönem ile kırsalda daha kaliteli, daha modern, büyük istihdamlar sağlayan, sürdürülebilir projeleri hayata geçirmek. Afyonkarahisar’da yatırımların hayata geçmesinde TKDK’ya destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim.” diyerek sözlerini tamamladı.
Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner ve milletvekili Ali Özkaya da konuşmalarında TKDK’nın kazandırdığı yatırımların önemine ve IPARD Programının ilin kalkınması için ne kadar önemli olduğuna vurgu yaparak vatandaşlarımızın bu hibelerden daha çok faydalanması gerektiğinin altını çizdiler.
TKDK’nın Afyonkarahisar’a kazandırdıkları
TKDK, Afyonkarahisar’da toplam yatırım tutarı 275 Milyon TL olan 395 proje ile sözleşme imzaladı. Bu 395 projeden 351’i tamamlanarak faaliyete geçti. Bu işletmelerde 2.312 kişi istihdam ediliyor. Kadın ve genç girişimcilere ekstra avantajlar sağlayan TKDK, Afyonkarahisar’da 33 kadın, 150 genç girişimciye hibe verdi. Kurum, özellikle süt üretiminde 78,5 milyon TL, besicilik alanında ise 68,5 Milyon Liralık yatırımı Afyonkarahisar’a kazandırdı.
Konuşmaların ardından yaklaşık 139 Milyon TL hibe desteği sağlanan söz konusu yatırımlardan tamamlanan 351 tanesinin açılışı gerçekleştirildi.
Tören, yatırımcılara temsili çeklerinin verilmesi ve ardından hatıra fotoğrafı çekilmesi ile son buldu.


















    Cimer