Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü

TKDK 12. Başvuru Çağrı İlanı


 
TKDK 12. Başvuru Çağrı İlanına Çıktı.
 
Kurumumuz 15 Ocak 2013 Çarşamba günü 12.Başvuru Çağrı İlanına çıkmıştır. Başvurular 10 Şubat tarihi saat 09.00’dan itibaren, İl Koordinatörlüğümüzde kabul edilmeye başlayacak olup, son teslim tarihi 10 Mart saat 21.00’dir.
12. Başvuru Çağrı İlanını Görmek için Tıklayınız.

2013 yılında IPARD Programı kapsamında Afyonkarahisar İlimizde 69 proje ile yaklaşık 53 Milyon TL’lik yatırım gerçekleştirilmiştir. Bu yatırımın 29,3 milyon TL’lik kısmı İl Koordinatörlüğümüzce hibe olarak ödenmiştir.  
İlimizde ödeme yapılan projelerin dışında 2013 yılı Ekim - Kasım aylarında 11. çağrı projelerini kabul edildi. Yaklaşık 51 milyon liralık yatırım için 165 projenin başvuru kabulü yapıldı. Bu projelerin değerlendirmeleri devam ediyor. Projelerin tamamı uygun bulunması halinde yatırımlar için yaklaşık 26,5 milyon TL hibe ödemesi yapılacaktır.
Bu yatırımlar sonucunda İlimizde modern Hayvancılık İşletmeleri ile AB standartlarında et ve süt işleme tesisleri kurulmuştur. Mermer atölyeleri ya yeni makineler almış, ya da mevcut makinelerini yenilemiştir. Arıcılar kovan ve traktörlerini almış, tıbbi ve aromatik bitki üreten çiftçilerimiz ise makine-ekipmanlarını ve traktörlerini almışlardır.
 
IPARD PROGRAMINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER:
 
ET VE SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELER (HAYVANCILIK İŞLETMELERİ İÇİN),
  • Süt Üreten Tarımsal İşletmeler İçin, yeni kapalı ahır/ağıl yapımı da destek kapsamına alınmıştır. Daha önce, açık veya yarı açık ahır/ağıl yapımı desteklenmekteydi.
  • Et Üreten Tarımsal İşletmelerde desteklenen koyun ve keçi sayısı üst sınırı 300 koyun veya keçiden 500 koyun veya keçiye yükseltilmiş oldu. Yani, yatırımcılar 500 kapasitede koyun veya keçi ağılı inşası ile ilgili projelere müracaat edebilirler.
  • Mesleki yeterlilik kriteri önceden, gerçek kişi başvurularında, sadece başvuru sahibinin kendisi tarafından uyulması gereken bir uygunluk şartı iken yapılan değişiklik ile başvuru sahibi bu şartı sağlayamıyor ise bir daimi çalışanın bu şartı sağlaması da uygun olarak kabul edilecektir.
 
ET - SÜT - MEYVE SEBZE - SU ÜRÜNLERİ İŞLEME PAZARLAMA (İŞLEME TESİSLERİ İÇİN),
  • Bundan böyle işleme tesisleri başvurularında mesleki deneyim şartı aranmayacaktır. Yani bu alanda yatırım yapmak isteyen herkes mesleki deneyim şartı aranmaksızın yatırım yapabilecek.
  •  Önceleri, süt toplama merkezi kurulumu başvurularına sadece üretici örgütleri başvurabilirken; yapılan değişiklikle bundan böyle gerçek ve tüzel kişiler de süt toplama merkezi yatırımlarına başvurabileceklerdir.
  •  Üretici örgütü olarak, süt toplama merkezlerine başvurularda üretici örgütleri için yer alan «bir yıldan fazla süre mevcut ve faaliyette olmalıdır» uygunluk şartı kaldırıldı.
  • Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması alt tedbirinde kapasiteler arttırıldı. Artık işletmeler en az 100 ton/yıl, en fazla 2000 ton/yıl su ürünleri, balık yağı veya yumuşakça, çift kabuklu ve kabuklu işleme için üretim kapasitesine sahip olmalıdır.
 KIRSAL EKONOMİK FAALİYETLERİN ÇEŞİTLENDİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ YATIRIM ALANI İÇİN,
Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi yatırım alanında uygun yatırım toplam değeri 250 Bin Avrodan 400 Bin Avro’ya yükseltildi. Yani bundan böyle, mermer işletmeleri 400 bin Avro’ya (yaklaşık 1,2 milyon TL) kadar proje hazırlayıp 200 Bin Avro hibe alabilecekler.
  • Kırsal turizm yatırım kaleminde uygun yatırım toplam değeri 400 Bin Avro’dan 500 Bin Avro’ya yükseltildi.
  • Kırsal turizm kapsamında kurulacak konaklama tesislerinin yatırımın sonunda 25 yatak kapasitesine sahip olması kriteri “25 Oda” olarak değiştirildi.
  • Kırsal turizm ile ilgili son olarak da; mevcut işletmeler için proje başvurusunda bulunurken istenilen “Turizm İşletme Belgesi” bundan böyle yatırım tamamlandıktan sonra istenecektir. Bundan sonra, Turizm İşletme Belgesi olmayan konaklama tesisleri de IPARD projelerine başvuru yapabilecekler, yatırımlarını tamamladıktan sonra Turizm İşletme Belgesi alacaklardır. Bu değişiklik de İlimiz için oldukça olumlu bir değişiklik olarak göze çarpmaktadır.
  •  Süs bitkilerinde sera yapımı destek kapsamında iken yapılan değişiklikle tıbbi aromatik bitkilerin de seralarda yetiştirilmesi destek kapsamına alındı.
  •  Kültür balıkçığının geliştirilmesi yatırım alanında uygun yatırım toplam değeri 200 Bin Avrodan en fazla 400 Bin Avroya yükseltildi. Ayrıca, bundan sonra,  kültür balıkçılığı tesislerinin yanına restoranların inşası, genişletilmesi veya modernizasyonu ve restoranlar için gerekli ekipman satın alınması da destek kapsamına alındı.
  • Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi Ve Geliştirilmesi Yatırım Alanında mesleki deneyim şartı aranmayacaktır. Yani bu alanda yatırım yapmak isteyen herkes mesleki deneyim şartı aranmaksızın yatırım yapabilecektir.

 


Yatırım Alanları,

Yatırım alanlarında değişiklik olmamıştır geçtiğimiz çağrılardaki yatırım alanlarında desteklemeye devam edeceğiz. Sizlere dağıtılmış olan 12. başvuru çağrı ilanında yatırım alanları ve bütçeleri yazılıdır.
Yatırım Süreleri,
On ikinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında hazırlanacak başvurularda yatırım süreleri 2 taksiti geçmeyecek şekilde aşağıdaki gibi planlanmalıdır. Taksitlendirmenin nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiler Başvuru Çağrı Rehberlerinde yer almaktadır.

Taksitlendirme

  • -Başvuru tek taksit olarak planlanmış ise; yatırım süresi ve Ödeme Talebi Paketinin hazırlanıp İl Koordinatörlüğüne sunulması toplamda 5 (beş) ayı geçmemelidir.
  • -Başvuru iki taksit olarak planlanmış ise; birinci taksitin yatırım süresi ve Ödeme Talebi Paketinin hazırlanıp İl Koordinatörlüğüne sunulması 5 (beş) ay içerisinde olmalıdır.
Başvuru sürecinde dikkat edilecek hususlar;
Başvuru yapmayı düşünen ilgililer en doğru bilgilere ulaşmak, kurumumuzun istediği formatta başvuru paketi hazırlamak için İl Koordinatörlüğümüz yardım masasından her zaman bilgi alabilirler. Bu noktada kaliteli, nitelikli proje hazırlamak önem arz etmektedir. Ciddi olarak hazırlanmayan projeler ilimizin AB fonlarından yeterli derecede faydalanamamasına neden olacaktır. Bu noktada mevcut danışman ofislerin ciddiyetle proje hazırlamaları gerekmekte ve ilimizin proje hazırlama potansiyelinin yükselmesi için yeni danışman ofislere de ihtiyaç duyulmaktadır.

Başvurular hakkında bilgiler;
Program ve başvurular hakkında detaylı bilgiler ve başvuru kurallarının yer aldığı Başvuru Çağrı Rehberleri ve başvuru ile ilgili gerekli tüm dokümanlar www.tkdk.gov.tr  internet adresinden temin edilebilecektir.
Ayrıca, bu başvuru çağrı döneminde Kurumumuz tarafından yapılacak ilave duyuru ve bilgilendirmeler de bu çağrı ilanı kapsamında dikkate alınmalı ve söz konusu duyuru ve bilgilendirmeler, kurumumuzun resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) duyurulacaktır. Ayrıca, Kurumumuz ve Başvuru Çağrı İlanları ile ilgili ayrıntılı bilgiyi İl Koordinatörlüğümüz Yardım Masasından alabilirsiniz.
 
ADRES TELEFON:
Karaman Mah. Albay Reşat Çiğiltepe Cad. No:9 Karaman İş Merkezi A Blok Kat:3 (Valilik Arkası)
Tel: 0272 214 10 88 Faks: 0272 214 15 37
    Cimer